шма лш трюфели в България  къде има трюфели в Бългърия трюфели има ли трюфели в България в бг
 
  обучение на кучета обучение на куче обучение на кучета  

Всичко за дресировката на кучета

обща, специални и развлекателни дресури

 
 

>

обучение на кучета цялата книга
 

 цитати от книгата :

>

обучение на кучето основни команди

>

обучение на кучета охрана всичко за обучение на кучета

>

обучение на кучета за пастирска служба

>

обучение на спасителни кучета

>

обучение на кучето за цирка

>

обучение на кучета за трюфели

>

кучета за трюфели още отговори

>

стани богат - още за трюфелите

>

как аз намерих трюфели в България

>

кой и къде изкупува трюфели
> обучение на куче за лов на лъвове и мечки
> обучение на кучета за борба с вражески кучета

>

Контакти с нас

>

 Поръчай книгата 
   

 

ooooo
Има ли трюфели в България ? Как аз намерих  трюфели в България  оше през 1988  ?
трюфели в Бългавия обучение на кучета за трюфели в България има ли трюфели в България къде има трюфели в България изкупуване на трюфели в България цени на трюфуелине в България

За какво става въпрос ?

През 1988 г. прочетох в една статия, в списание “Наука и техника за младежта”, че директорът на италианския институт, занимаващ се с изледвания, относно растящите под земята гъби “трюфели”– казва- ше , че в България също може да има от тези гъби в българските гори.

 

На запад наричат тези гъби "диамантите на кухнята". И понеже тези гъби растат под земята - тоест трудни са за откриване те са изклю- чително скъпи.  1 (един) килограм бяли трюфели струва над 1200   (хиляда и двеста) евро, а един килограм черни трюфели е около 600 (шестотин ) евро. Няма грешка. Толкова са скъпи.

 

И този италианец казваше в това интервю -дадено пред българския журналист от БТА в Град Рим – Румен Михайлов, че ще окаже съдействие на  българи, ако те се интересуват от това. 

 

Но в това интервю не беше даден точно адресът на този институт. Поисках от БТА да ми дадат телефона или адреса на този българс- ки журналист в Рим, та от него да взема точния адрес на този итали- анец и на неговия институт. Но тогавашните власти- управители на БТА (Българската Телеграфна Агенция) отказаха да ми го дадат. 

 

За това , аз отидох в Италианското Посолство, като носех с мен това списание, с тази статия в него. И поисках да ми съдействат, за да намеря адреса на този италиански институт. ( Тогава нямаше Интернет, за да го намеря по интернет , като сега . )

 

В посолството им показах студентската си книжка,  за да видят , че уча биотехнология и се интересувам от темата и от изказаната гото- вност на директорът на този институт г-н Ланди да окаже съдейст- вие на интересуващите се българи.  

 

Така намерих адреса на този нститут в Италия и изпратих и едно пи- смо с въпроси формулирани в пет отделни раздела. Г-н Ланди лю- безно ми отговори и ми каза, че в българските територии има много трюфели и че още древните римляни, когато са владеели тези земи, са  намирали много трюфели.

 

Относно въпросът ми за породата кучета, за която той споменава- ше , че се използват в Италия за търсенето на тези гъби, той ми от- говори, че типичната българска порода овчарски кучета, които ние в България наричаме “Каракачанки”  са изключително подходящи и нямало нужда да взимам породи кучета от Италия.  

 

Каза, че през втората световна война, то германските военни спе- циалисти са били отнесли извън България огромен процент от тези български овчарски кучета и затова, чиста такава порода трудно се намирала в България вече, но ако мога да си намеря от тях, това ще е най-добре.  А, аз и без това обичам и отглеждах и дотогава мои домашни кучета.

 

Все пак г-н Ланди не можеше да ми даде  информация, точно на кои места , да ида и да търся в България трюфелите.

Как реших този проблем с точната информация и точното място,как- то и с потвърждение и по друг начин, и от друго място, че в Бълга- рия има трюфели?

 

Ами като във филмите :

  •  по пътя на творческото и логическо разсъждение !

 

Отидох при  колегите биолози и археолози в Българската Академия на Науките и ги попитах дали случайно при някои археологически разкопки не са намерили трюфели в България!

 

И не не само ми казаха, но  и ми  показаха изсушени и съхранени трюфели, които са намирени при археологически разкопки. Така стартира и тази уникална част от дейността ми.

 

Обучих си и си дресирах две мои кучета “каракачанки”. И се оказа , наистина, че те с  успех ги откриват, и че в България има повече трюфели, отколкото може би има в самата Италия и Франция.

 

И понеже и в биотехнологиите съм с отлична подготовка и позна- ния, то с две мои колежки, взехме, че направихме и една още по-добра разработка.

  • Намерихме начин, как тези гъби могат да се развиват в изкус- твени условия.

Тоест - дали  и как може да бъдат култивирани да се развиват като клетъчна маса в биореактори.

 

И успяхме и в това. Намерихме този начин. В биореактор, става ма- са от клетките на тези -  тоест имат абсолютно същия вкус и качес- тва, само където нямат такава форма – като растящите в горите. Но формата не е проблем, че то може и четвъртити и ръбести форми  да се придава на тази клетъчна маса от тези гъби.

 

И поискахме да патентоваме това си изобретение. При проучването се оказа, че някакъв американец от Калифорния, вече бил направил подобно изобретение – как да се отлежда клетъчна маса от тези гъ- би в биореактор.

 

 

Та си мислим да не стане и в този случай проблемът като с открива- теля на компютъра – който е извествият българин Джон Атанасов, който води четиредесет годишни съдебни дела в САЩ , за да приз- наят, че той именно е изобретателят на компютъра, а не друг един претендиращ за това американец.

 

Та този американец от Калифорния, който уж ни бил изпредварил, ако знае, какви дела тепърва го чакат от моя (наша) страна, може и да се съгласи да си поделим съавторството за това биотехнологи- чно изобретение.

 

Е , поне за намирането на трюфелите с кучета по горите, никой не предендира да има авторски права върху тази дейност.

 

И  аз написах  тази много добра и интересна книга, която се казва- ше и още се казва :

  • “Всичко за дресировка и обучението на кучета. Обща, специална, охранителна и развлекателна дресура.”

И в нея подробно съм написал, как може да бъде  обучено едно ку- че, за да може да намира тези гъби – трюфели, и не само тях, ами и всички видове други гъби, независимо дали растат под земята или над земята.

 

След мен, то 10 години по-късно още един човек в България се зае сериозно с търсенето, намирането и отглеждането на трюфелите ! И другият човек, даде през 2003 г. едно интервю през вестник “168 часа”,бр.20-26 юни, стр.3, 4 и 5, , което също може да прочетете по-долу .

 
 
 

Сега като доказателствен материал следва :  

Самата  упомената статия от 1988 г. във  списание " Наука и техника за Младежта ", озаглавена “Новото богатство на Апенините . С прочитането на тази статия от мен, се започна всичко .

А това - по-долу - е упоменатия репортаж във в. “168 часа”, от 2003 г., тоест -15 години по-късно, който репортаж е със заглавие – на “Лов за трюфели

     
 
обучение на кучета обучение на куче
 
 
  обучение на кучето   цялата книга
цитати от книгата :

обучение на куче общо

 


обучение на кучета охрана всичко за обучение на куче

 


обучение на кучета за спасителни дейности

 


обучение на кучета за откриване на трюфели

 


кучета и трюфели още въпроси и отговори

 


стани богат - прочети повече за трюфелите

 


обучение на куче за пастирски служби

 


обучение на кучета за цирка

 


 Поръчай книгата 

 

 

 

 

 Цялата книга Обучевие на кучето Общо  Обучение на кучета Всичко за обучение на кучета  Дресировка на овчарски кучета  Дресировка на спасителни кучета  

 

 Обучение на кучето за цирка  Дресировка на кучета за лов на трюфели  Стани богат - прочети повече за трюфелите  Контакти с нас  Поръчай книгата/a>

 
Дизайн и поддръжка : Петър Богданов  и  www.vsi4ko.net  © 2006. Всички права запазени . Обратно към върха на страницата